The Camper Bike – cyklen du næste kan bo i

Da jeg bladrede lidt i en avis, så faldt jeg over et billede af en cykel med et hus bagpå – en slags cykel-autocamper. Det havde jeg aldrig set før, så efter lidt research på nettet fandt jeg frem til at cyklen var et projekt skabt af kunstneren Kevin Cyr.

Helt fantastisk, så jeg greb fat i Kevin og spurgte lidt ind til The Camper Bike.

The Camper Bike

Hvorfra fik du ideen til The Camper Bike?

Jeg fik først ideen mens jeg arbejdede i Beijing. Jeg jokede med en ven om at den eneste ting der ikke var bag på cykler i Kina var huse. Jeg havde set folk, mest arbejdsmænd, transportere ting på trehjulede cykler med bambus lad. De transporterede enorme læs af flamingo og plastik til genbrug, møbler og byggematerialer. Der var også en del madsælgere på markedet som lavede mad bag på disse cykler, hvilket var ret interessant. Det så ud som om de brugte cyklerne på alle tænkelige måder, ligesom amerikanere bruger pickup trucks.

Jeg har været cykelbud i Boston nogle få år før jeg rejste til Kina, så jeg var meget fascineret af mængden af ting der kunne blive transporteret på de kinesiske cykler og fik straks et ønske om at lave et projekt med dem.

The Camper Bike startede som et tegne og male projekt. Over tre rejser i løbet af tre år udviklede projektet sig til skulpturen i fuld størrelse.

Har du brugt The Camper Bike til at sove i?

Udover middagslure, så kan jeg ikke sige at jeg har brugt den til at sove eller rejse i. Den er faktisk meget skræmmende at sove i fordi den er så høj, 2,75 meter, og sengen er helt oppe øverst. Den gynger frem og tilbage når du klatrer op.

Ifht. til at komme rundt, så er den også for langsom til at rejse med.

Jeg skabte den som et kunstprojekt. Et projekt til at tale om kinesisk og amerikansk kultur. Jeg synes det er interessant at unge i Kina ikke er interesseret i cykler og særligt ikke i trehjulede cykler. De foretrækker at eje biler. I Amerika er meget få unge interesseret i campere, især hvis det er den type der er lavet til trucks.

the-camper-bike-06

The Camper Bike ser meget tung ud. Hvor meget vejer den – og hvor mange kilometer kan man cykle på den?

Jeg ved ikke præcist hvor meget den vejer, men mit bedste bud er omkring 200 kg.

Jeg tror at hvis nogen rejste 40 km med den på en dag, så vil de være ret udmattede bagefter.

Var den svær at bygge?

Det var ikke så svært. Da jeg byggede den havde jeg lavet tegninger gennem nogle år, så jeg havde en rigtig god ide om hvordan konstruktionen skal laves.

Jeg bekymrede mig heller ikke så meget om hvordan den ville være at cykle på, da æstetik var vigtigere end funktion. Jeg brugte træ selvom det er tungt og jeg lavde den større end den var i mine tegninger. Jeg ville gerne gøre den så stor som muligt.

Hvad kostede den at bygge?

Jeg byggede den i Beijing, så det var meget billigt. Omkring $400. Andre ting jeg har lavet har kostet omkring $2000.

Jeg har ikke nogen byggeplaner. Der var en del forsøg og fejltagelser under bygningen – og jeg tror ikke den fungerer godt nok til at blive opfattet som et rigtig produkt. Den er bedst tænkt som et koncept.

Ville du ændre noget hvis du skulle lave en version 2 af The Camper Bike?

Hvis jeg lavede en anden Camper Bike med fokus på funktion, så ville jeg ændre mange ting.

Jeg ville have brugt en meget bedre cykel. De gamle kinesiske cykler er for gamle og alt for tunge. Cyklen ville også behøve en breddere akselafstand og en lille elektrisk motor til at hjælpe op ad bakke.

Camperen ville skulle være meget lettere og ikke helt så høj, så den kunne blive mere stabil.

Jeg håber dog at cyklen ville bevare den samme æstetik. Jeg kan virkelig godt lide dens old school stil. Jeg arbejdede på at få den til at se gamle ud og skabe forbindelse tilbage til tiden hvor Nixon besøgte formand Mao og Kina åbnede sig op.

The Camper Bike

Hvad vil fremtiden bringe for The Camper Bike?

The Camper Bike er nu en del af Oxylane Art Foundation i Lille i Frankrig. Den er blevet udstillet i forskellige byer rundt om i Europa som en del af Oxylane’s cykelrelaterede kunstsamling. Næste udstilling er i Mons i Belgien som er en af Europas kulturbyer i 2015.

Jeg har arbejdet på planer om en lille pop-up camper der kan blive trækket af en cykel. Camperen er baseret på en 1977 Apache pop-up som mine forældre ejede. Den vil blive lavet ud af fiberglas og andre letvægtsmaterialer.

Et aspekt af projektet (stadig et kunstprojekt) vil inkludere en performance eller video af mig der genskaber forskellige familieture fra 80’erne.

Af alle de projekter jeg har lavet, så vil den måske blive den mest praktiske at rejse i. Jeg har lavet modeller af den og ville elske at bygge den snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*