Kris Holm – verdens førende mountain unicyclist

Det er ikke så længe siden jeg stødte på Kris Holm, der vel må betegnes som verdens førende mountain unicyclist. Han er kendt for at have cyklet på mountain unicykel (ethjulet cykel) overalt i verden, samt for at have skabt hans eget cykelmærke.

Det faldt derfor lige for, at Cykelvalg skulle lave et interview med ham:

Hvordan begyndte du at cykle på unicykel?

Oprindeligt blev jeg inspireret af en gadeartist og ønskede mig en unicykel til min 12 års fødselsdag. Det var i 1986. Jeg kendte ikke nogen der kørte på en sådan cykel, og da jeg kom fra en friluftsfamilie, så virkede det bare naturligt at køre singletrack på den. Jeg klatrede også og trials unicycling er mentalt set meget det samme (trials unicycling er forhindringsløb for unicykler, ligesom trials på almindelige cykler).

Jeg tog min unicykel med ned på den lokale strand og prøvede at køre på sten og træstammer. Det var ikke før meget senere, at denne periode blev kendt som oprindelsen til mountain unicycling og trials unicycling.

Kris Holm

Hvad er forskellen mellem at køre almindelig unicykel og mountain unicykel?

Moderne unicykler er ligesom almindelige cykler – der er ikke længere kun forskel på almindelige cykler vs. mountain bikes. Du kan finde unicykler til næsten alle slags måder at køre på, lige fra stilarter der minder om BMX cykling til offroad cross-country og downhill. En god mountain unicykel har typisk et mountainbike dæk med volume, et stærkt 24″ til 29″ hjul, mangenotforbindelse (splined crank), skivebremser og den kan endog have et greb og gear.

Moderne racer unicykler kan have hjul så store som 36″ og køre over 30 km/t. Hvis du besøger en god unicykel butik og spørger efter en god unicykel, så vil de spørge hvilken slags cykling du dyrker. Præcis ligesom med almindelige cykler.

Kris Holm

Hvad fik dig til at bygge din første mountain unicykel?

Fra 1986 til 1998 brugte jeg en standard 24″ unicykel fordi der endnu ikke var nogen firmaer der lavede mountain unicykler. I 1998 flyttede jeg så til Vancouver og opdagede de berømte North Shore spor. Det var åbenlyst at en standard unicykel ikke var nok til den slags spor, så jeg arbejdede sammen med en custom builder om at lave en 26″ unicykel med BMX krank (BMX splined crank) og bremser. Det var den unicykel jeg kørte på i mine tidlige film og jeg tænker at du kan sige, at det var den første “KH” unicykel. I dag sælges Kris Holm Unicycles i over 15 lande. Historien er faktisk ikke så forskellig fra hvordan mountain bikes kom frem i 70’erne.

Er der en bestemt unicykel model som du foretrækker?

Til daglig kører jeg på en 36″ unicykel med gear, hvilket er næsten ligeså hurtigt som en almindelig cykel. Til det meste offroad cykling foretrækker jeg et 26″ setup med en mellemstort dæk (omkring 3″) der giver stødabsorbering. For nemmere XC spor kører jeg på en 29er. Ligesom alle andre cykelentusiaster, så ender du med at have et udvalg af cykler som du kan vælge fra ifht. hvad du skal køre.

Kris Holm

Hvilken af dine mange ture har været din favorittur?

Alle turene har været fantastiske af forskellige grunde. Jeg vil aldrig glemme freeriding i en måned i Bhutan i de tidlige 2000’ere pga. den fantastiske cykling og menneskerne vi mødte. Men den bedste del af denne sport er ikke de sjældne ture. Det er at jeg har mulighed for at køre næsten hver dag, tæt på hvor jeg bor. Sydvest British Columbia har muligheder nok for kørsel i verdensklasse til et helt liv, forskellighederne er bare fantastiske.

For nylig havde jeg muligheden for at lave den første nedkørsel af et alpint bjerg nær Canmore, Alberta, der hedder Hearth Mountain. Det var en smuk tur – ingen kamera eller medier, blot en solo nedkørsel af et hårdt spor som ingen tidligere havde kørt på.

Nogen tips til folk der gerne vil begynde at køre på unicykel?

Unicycling er udfordrende at lære, men det er ikke svært når du ved hvordan. Så først og fremmest skal man være tålmodig. De fleste bruger 10-15 timer på at lære det basale. Derudover så gælder det om at se på sporten som helhed og ikke kun se virale videoer af elite unicyclists. Tænk på hvor svært cykling ville se ud, hvis du kun havde set Danny MacAskill videoer. Men sådan tænker mange folk om unicykling, selvom fakta er at sporten er ligeså forskelligartet som almindelig cykling.

Kris Holm

Hvad hvis man gerne vil gå fra almindelig unicycling til mountain unicycling?

Ligesom med almindelige cykler, så kan du starte med at køre på de nemme spor ligeså snart du kan køre ned ad vejen. Selvom du falder mere, så er det faktisk mere sikkert end mountain biking fordi topfarten er lavere. De mest basale offroad færdigheder kan du lære mens du holder i sadelgrebet, for kontrol når du kører over sten og bump.

Kan du fortælle lidt om dit Factory Team og Evolution of Balance legatet?

Sammen med andre sponsporer, så er KH Team en mulighed for mig til at støtte den næste generation af top unicyclists. Teamet har gjort nogle fantastiske ting, senest Lutz Eicholz’s unicycle nedkørsel af det 5670 meter høje Mt. Damvand i Iran.

Evolution of Balance legatet er et legat der støtter selvstændige unicycling eventyr. Tidligere modtagere har krydset Panama, kørt Nordamerika’s Continental Divide Trail og offroad krydset gennem Sydafrika fra Durban til Cape Town. Den seneste modtager er Cary Gray, der er over 20,000 km inde i en episk unicycle tur på kryds og tværs i Nordamerika og Sydamerika.

Kris Holm

Kan du til sidst fortælle lidt om din bog?

My bog hedder The Essential Guide to Mountain and Trials Unicycling. Det er en instruktionsbog, en fotobog om vores sport og en mulighed for mig til at dele historier og erfaringer fra næsten 30 års kørsel på unicycle. Den giver dig et meget mere komplet og realistisk billede af mountain og trials unicycling end du nogensinde vil se i en video. Mere info om bogen på www.gradientpress.com.

Kris Holm

Hvis du ikke allerede har set nogen videoer med Kris Holm, så kan du fx. starte med denne her fra hans freeriding tur til Bhutan – eller videoen ovenover fra British Columbia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*