Nicolai Bangsgaard fortæller om hans solo tur jorden rundt

nicolai-bangsgaard-3For en uges tid siden læste jeg Nicolai Bangsgaard’s bog Solo, hvor han fortæller om hans 4 år lange tur på cykel jorden rundt. Den slags er det altid spændende at høre mere om, så derfor greb jeg fat i Nicolai og stillede ham et par spørgsmål. Spørgsmål som du sikkert også selv ville stille ham hvis du overvejer at tage på et længere cykelrejse.

Kan du starte med at fortælle lidt om dig selv og din tur jorden rundt?

I april 2006 tog jeg sammen med en god barndomsven afsted på dét, vi troede skulle være en 2-årig jordomrejse på cykel. Livets uforudsigeligheder fik vi dog snart at mærke: min ven valgte efter få måneder at afbryde ekspeditionen. Det var mentalt virkelig hårdt at sige farvel til min gode ven, men jeg fortsatte på egen hånd mod fremmede og fjerne horisonter, gennem Kaukasus og Centralasien. Herefter greb eventyret lidt om sig: et 5 måneder og 5.000 km langt omvejs-loop gennem Indokina, et langt ophold i Australien og en relativt pludselig indskydelse om, at Afrika skulle inkluderes i ruteplanen også, gjorde, at de planlagte 2 år blev til 4. En kold februardag i 2010 nåede jeg efter 1.413 dage og 62.180 km gennem 53 lande på 6 kontinenter ekspeditionens mål, Rådhuspladsen i København. Det var stort…

Hvad fik dig til at tage afsted jorden rundt?

Jeg var lige blevet færdig med min uddannelse som antropolog ved Kbh. Uni (2005), havde siddet ca. 20 år på skolebænken og var fyldt med en enorm lyst til at komme ud og på egen krop opleve (en stor bid af) den verden, som jeg bl.a. gennem min uddannelse havde oparbejdet en fyldig, teoretisk viden om.

Jeg var lige fyldt 30 år og følte, at jeg havde alverdens muligheder for mine fødder. Fascinationen af det faste job og ligusterhækken lå et ret beskedent sted – så at kaste sig ud i verden, med cykel og uden livliner, føltes helt ned i maven som det rigtige at gøre. Alt andet gav ligesom ikke nogen mening for mig…

Hvordan valgte du din rute og hvor længe var du hvert sted?

Ruten var ikke planlagt fra start, men jeg opererede mentalt med nogle enkelte milepæle (Istanbul, Kathmandu, Australien). Hvordan jeg ville komme dertil tog jeg sådan ret ad hoc og hvad der skulle ske på den anden side (af ex. Australien), var jeg ikke sikker på. Jeg havde ikke travlt, forsøgte ikke at slå nogle rekorder, og jeg erfarede hurtigt det futile i at lægge alt for stramme og detaljerede planer, fordi det kvæler friheden, spontaniteten og den intuitive, umiddelbare fornemmelse. Selvom vi i livet generelt måske forestiller os, at vi er egenrådige styrmænd på vores egne små skibe, så sidder der ofte en kaptajn et eller andet sted, der har ganske andre planer med vores kurs i livet end den, vi havde lagt og troede vi skulle følge. Og det er ofte først dér, at eventyret for alvor træder i karakter…

nicolai-bangsgaard-4

Hvad var dit budget for turen og hvad gjorde du for at begrænse udgifterne?

Jeg brugte i alt ca. 140.000 DKK på de 4 år. Det svarer til ca. 100 DKK om dagen, alt inklusiv. Jeg havde som sådan ikke noget regulært budget, men ud fra mantraet om, at jo flere penge, jeg sparede, desto længere tid ville jeg kunne rejse, sørgede jeg for at minimere og begrænse udgifterne undervejs. Jeg camperede ofte, tog taknemmeligt imod tilfældige invitationer om privat indkvartering og slog mig gerne ned på billige og småsnuskede hoteller for at skære ned på huslejen.

Med mindre jeg tilberedte min egen mad over gasblusset (den var ikke altid vanvittigt ophidsende, og smagte altid lidt af oregano – det eneste krydderi, jeg havde med mig), spiste jeg i lokale gadekøkkener og drak det lokale hanevand (hvis de lokale gjorde det), jeg gjorde mig blind og ulysten over for mange traditionelle (og ofte uforholdsmæssigt bekostelige) turistattraktioner (som bungee jump, safarier, dykning og alle organiserede ture). I supermarkeder købte jeg mad, der var presset på datoen og som derfor næsten var gratis fordi ingen andre gad købe det. Jeg blev vældig dygtig til at leve semi-asketisk og sparsomt – samtidig med at jeg følte mig som verdens rigeste og heldigste mand…

Hvad spiste du på din tur og hvor sov du?

At rejse på cykel gennem verdens køkkener på denne måde er svært foreneligt med kræsenhed, hvilket heldigvis ikke er noget, jeg er plaget af. Jeg spiste stort set alt, hvad jeg blev præsenteret for. På en typisk cykeldag med 100-140 km og 5-7 timers cykling forbrændte jeg ca. 3.000-5.000 kalorier, så det er nærmest skamfuldt, hvor enorme mængder mad, jeg har sat til livs undervejs. Når jeg købte ind var jeg meget optaget af forholdet mellem varens pris og energiindholdet, men modsat de fleste menneskers indkøbsstrategi, gik jeg benhårdt efter de madvarer, der gav flest kalorier for færrest penge. Peanutbutter var selvsagt et stort hit!

Hvis jeg ikke nåede frem til en by, sov jeg gerne dér, hvor jeg var nået til når solen begyndte at gå på hæld på dagens cykeletape. Det gav en masse fantastiske og uforglemmelige campingoplevelser. Jeg har ikke talt efter, men jeg vil tro, at jeg har 1) fricamperet, 2) boet på hoteller og gæstehuse mm. og 3) overnattet privat hos lokale en omtrent lige meget.

Hvilken cykel kørte du på – og hvorfor valgte du netop den cykel?

Jeg cyklede på en Koga Miyata Worldtraveller fra 2004. Efter en del research stod valget mellem Kogaen og en Surly Long Haul Trucker og da jeg i 2005 fandt et godt tilbud på det tidligere års model, var beslutningen truffet. Det har jeg aldrig nogensinde fortrudt. Cyklen har været en fantastisk pålidelig, komfortabel og imponerende ledsager, der aldrig har ladt mig i stikken. Lidt kærlighed, doktorpleje og kædeolie i ny og næ var praktisk taget alt, der skulle til for at overbevise den om at tage mig jorden rundt.

nicolai-bangsgaard-1

Hvad har du ellers taget med af udstyr, ikke mindst cykeludstyr?

Det kan man læse meget mere om her.

Trænede du inden du tog afsted på din tur?

Jeg var på min første cykelrejse nogensinde – en månedlang tur på 2.000 km i Marokkos Atlasbjerge – 4 måneder før jeg tog af sted på jordomrejsen. Desuden tog jeg på en art træningstur (3 uger) til Tenerife et par måneder før afrejsen, men ellers lavede jeg ikke noget særligt udover den almindelige træning (spinning, løb, fitness). Formen havde jeg ikke noget problem med på noget tidspunkt.

Kan du også fortælle lidt om din Bali-Beijing tur?

I 2012-2013 var jeg turleder på en 10.000 km og 6 måneder lang cykelekspedition fra Bali til Beijing, som jeg havde sat i søen sammen med Jysk Rejsebureau i Aarhus. Rejsen var delt op i 7 etaper af ca. 23 dages varighed (ca. 1.200-1.600 km) og der var op til 20 personer med på hver etape. Det var en fantastisk oplevelse på alle livets parametre og samtidig noget af det hårdeste, jeg nogensinde har gennemført.

Undervejs skulle jeg stå for alt det praktiske (rutevalg, overnatning mm.) samtidig med at det også rent socialt var både nyt og krævende for mig at skulle have ansvaret for så mange mennesker (84 deltagere i alt) og sørge for, at alle følte sig godt tilpas i gruppen og fik nogle uforglemmelige rejseoplevelser. Det var en ekstremt udfordrende og berigende erfaring, både ledermæssigt, organisatorisk og socialt. Men sjældent har jeg haft så meget brug for ferie, som da vi nåede Den Himmelske Fredsplads i Beijing efter 170 dage og 10.080 km nonstop!

nicolai-bangsgaard-5

Hvad skal der ske i fremtiden?

Jeg har i de sidste 4 år levet 100% af at holde foredrag om mine eventyr ude i verden. Det er et stort privilegium for mig at kunne leve af dét, jeg brænder for og så længe foredragsefterspørgslen og min egen motivation og rejselyst er til stede, har jeg ingen planer om at ændre vognbane. Mulighederne er mange, og jeg er i øjeblikket i gang med at arrangere nye cykelrejser sammen med Jysk Rejsebureau. Udfordringen er og bliver også at gøre plads til nogle af de andre prioriteter (familie, den nære kærlighed og – hvem ved – ligusterhækken), som også er begyndt at røre på sig. Dørene er åbne…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*