Tre år på cykel fra Alaska til Argentina – med to 10 årige børn

At folk kører afsted på langtur på cykel er super imponerende – og det bliver ikke mindre imponerende når det er hele familier der tager afsted på flere års langtur.

Nancy Sathre-Vogel tog afsted på en næsten tre år lang tur, da hun i 2008 begyndte turen på cykel fra Alaska til Argentina sammen med hendes mand og deres to børn på 10 år. Her fortæller hun lidt om turen, familien og hvordan man håndterer at ens børn er væk fra skolen i flere år:

Kan du starte med at fortælle lidt om dig selv og jeres ture?

Family on bikes sneJeg hedder Nancy, men er bedre kendt som moren til Family on Bikes. Sammen med min mand og vores børn, så cyklede jeg fra Alaska til Argentina.

Langture på cykel har været en passion for mig gennem flere årtier. Min første langtur var i 1988, hvor jeg kørte fra Norfolk, Virginia til New Orleans i USA. Nogle år senere, i 1990, tog jeg afsted med en mand jeg ikke kendte (men som nu er min mand) og tilbragte et år med at cykle rundt om Indien.

Efter det levede vi et normalt liv, hvor vi gjorde som folk forventede af os. Det varede ved indtil 2006, hvor vi tog vores tvillinger bagpå en cykel bygget til tre personer og cyklede rundt i USA og Mexico. I 2008 fløj vi til Alaska og started med at cykle mod syd.

Hvordan fik du ideen til at cykle med familien fra Alaska til Argentina?

Vores oprindelige ide var at tilbringe et år med at udforske vores eget land (USA) på cykel og derefter vende hjem til et normalt liv. Men som vi cyklede langs kysten til Stillehavet, så mødte vi andre cyklister der var på vej til Argentina og en drøm blev født…

Family on bikes

Hvordan valgte i jeres rute og hvor længe var i væk?

Vores PanAm tur tog næsten tre år og vi cyklede i alt 17.285 miles (27.817 km). Mht. ruten, så var der flere ting der påvirkede den. Der var ting vi gerne vil se og vi var også påvirkede af vejnettets tilstand og bakker undervejs. Der er var også nogen gange hvor vi valgte den eneste vej gennem et område, netop fordi det var den eneste vej.

Hvad var jeres budget for turen?

I gennemsnit brugte vi omkring $2000 om måneden mens vi rejste. Vi brugte omkring $1500 om måneden ($50 om dagen) på basale fornødenheder som mad og et sted og sove. De resterende $500 gemte vi til specielle engangsudgifter som fx. en tur til Galapagosøerne eller til at reparere cyklerne.

Vi var klar på at bruge mere hvis det var nødvendigt, men vi fandt ud af at dette budget fungerede ret godt.

Hvordan spiste i undervejs og hvor sov i?

Det varierede ret meget. I nord og syd camperede vi og lavede mad på vores campingblus. I troperne boede vi typisk på små hoteller og spiste på restauranter undervejs. Der var helt sikkert undtagelser, men generelt gjorde vi sådan.

Hvilke cykler køre i på – og hvorfor valgte i de cykler?

Family on bikes cyklerJeg kørte på en REI Novara Randonee. Jeg valgte denne cykel fordi den var af stål, selvom jeg ikke kunne lide at den havde 700c hjul (de var umulige at finde i Latinamerika, så alle reservedele måtte sendes fra USA).

Min søn kørte på en REI Novara Safari. Vi valgte oprindeligt denne cykel fordi den var lille nok til ham. Men før vi kørte ind i Mexico var har klar til en nye cykel, så der købte vi simpelthen en anden Safari der var lidt størrere. Igen kunne vi ikke lide at den havde 700c hjul, da det skabte problemmer med reservedele i Latinamerika.

Min mand og vores anden søn kørte på en specialbygget Rodriguez tandem.

Hvilket andet udstyr havde i med?

Alt hvad vi behøvede. Vi havde alt med til at kunne campere undervejs uanset vejret. Vi havde tøj med til alle fire sæsoner og vi havde materialer med til at hjemmeundervise vores sønner, samt nok værktøj og reservedele til at kunne reparere alt på cyklerne.

Trænede i inden i tog afsted?

Ikke så meget som vi burde have gjort.

Hvordan håndterede i børnenes undervisning mens i var væk?

Grundlæggende brugte vi vores tur som fundament for deres undervisning. Når vi fx. var ved Panamakanalen, så undersøgte vi kanalens historie, problemerne med bygningen af kanalen, fysikken bag hævning og sænkning af skibe, de økonomiske konsekvenser af at rejsetiden blev mindsket med en uge og de miljømæssige konsekvenser af de to have blev forbundet. Uanset hvor vi var, så var der altid noget vi kunne lære noget om.

Skabte det nogen problemer for dem at være væk fra skolen?

Overhovedet ikke. Da vi kom hjem, så var de faktisk længere fremme end deres jævnaldrene.

Hvordan havde børnene det med at tage afsted, at være undervejs – og at komme hjem igen?

De savnede deres venner, ligesom alle andre børn ville have gjort det. Det forventede vi også. Men mere vigtigt var det, at de var begejstrede over at være undervejs og de forblev begejstrede omkring turen hele vejen.

At komme hjem var udfordrende på mange måder, men vi så det som en ny fase i vores rejse og sprang ud i det.

Kan du fortælle os lidt om dine bøger?

Jeg har skrevet fem bøger i alt:

Roadschooling: The Ultimate Guide to Education Through Travel – denne bog skrev jeg som svar på de overvældende mange emails jeg har svaret på omkring undervisning af ens børn mens man rejser. Denne bog vil hjælpe dig med at finde ud af hvordan du kan drage fordel af dine rejser til at lære dine børn alle mulige ting.

Changing Gears: A Family Odyssey to the End of the World – denne bog er en rejsebeskrivelse af vores PanAm rejse. Den bliver fortalt gennem en moders øjne, så den handler ikke kun om cykling, men også om min indre rejse.

Twenty Miles per Cookie: 9000 Miles of Kid-Powered Adventures – denne bog er en rejsebeskrivelse af vores første langtur med vores børn. Med drengene på en trepersoners-cykel med deres far, så brugte vi et år på at udforske USA og Mexico.

Bicycle Touring with Children: A Guide to Getting Started – en basal instruktionsbog til hvordan du kommer i gang med at køre på cykelture med dine børn.

What Were We Thinking? Bicycling the Back Roads of Asia – en rejsebeskrivelse af vores år i Pakistan, Indien, Nepal og Bangladesh. Vi fløj til Asien uden at kende hinanden overhovedet, blev forelsket og endte med at blive gift da vi vendte tilbage til USA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*