Cykelhjelm guide – her er de 6 vigtigste typer cykelhjelme

Hvis du kigger efter, så vil du opdage at der er ret stor forskel på folks cykelhjelme. Grunden til det er ikke kun at designet varierer fra hjelm til hjelm, men også at der findes flere forskellige typer cykelhjelme. De vigtigste af dem tager vi et kik på her.

BMX cykelhjelme

BMX hjelme er smarte og ser ofte bedre ud end almindelige cykelhjelme, men tilgengæld er de ofte ikke så komfortable som almindelige hjelme. Grunden til det er at de vejer mere og ikke giver den samme grad af ventilation som andre typer hjelme.

Det betyder dog ikke så meget for de fleste der bruger en BMX cykelhjelm, da de sjældent kører langt og hurtigt på deres cykler (jeg er selv en af dem der kører med en BMX hjelm – og jeg kører sjældent mere end 30-40 min. ad gangen da vi bor midt i København).

Der er flere der mener at BMX cykelhjelme er en dårlig ide til børn, da de er sværere at indstille korrekt end andre typer cykelhjelme. Sammen med den lavere komfort, så er der altså alt mulig grund til at vælge en almindelige cykelhjelm fremfor en BMX cykelhjelm (uanset jeg som sagt selv bruger en BMX hjelm).

BMX hjelme kaldes sometider for skaterhjelme.

Enkeltstartshjelme

Der er ingen tvivl om der er en aerodynamisk fordel ved at bruge en enkeltstarthjelm, men alligevel er det kun de allerbedste ryttere der virkelig vil få gavn af en sådan hjelm. Det skyldes først og fremmest at der er ikke er ret meget ventilation i en sådan hjelm, hvilket betyder at der er en vis risiko for at overophede mens du sidder på cyklen og træder igennem (den manglende mængde ventilation gør bl.a. at der til Iron Man Hawaii er flere der stiller op med almindelige racercykelhjelme i stedet for enkeltstartshjelme).

Hvis vi kigger på hvor meget gavn en enkeltstartshjelm giver, så skal du regne med at den giver dig et par minutters gevinst på 180 km distancen (selvfølgelig afhængig af hvor hurtigt du kører, etc.).

Hvis din enkeltstartshjelm sidder korrekt, så er der faktisk nogen der mener at en enkeltstartshjelm giver mere genvinst end hvis du monterer pladehjul på din cykel!

Men som sagt er der risiko for du koger over undervejs, da der ikke er så meget ventilation i enkelstartshjelme. Så medmindre du ved hvad du gør, så kan det være en fordel at stille op i en godt ventilleret racercykelhjelm og så være sikker på at kunne gennemføre løbet.

En racercykelhjelm bliver iøvrigt ikke mindre relevant når du tager i betragtning at enkeltstartshjelme ikke ligefrem er billige. Faktisk er det sjældent at du kan finde nogen hjelme til under 1000,- – og der er bestemt også modeller der koster på den forkerte side af 2000,-.

Fullface cykelhjelme

Fullface cykelhjelme ligner den type hjelme som folk på motorcykel benytter. Det er der en grund til, da fullface hjelme netop benyttes til den type cykling hvor det går hårdest til og der er størst risiko for at komme galt af sted: Downhill mountainbike og andre dramatiske typer mountainbike kørsel som fx. freeride (kørsel på bane hvor det gælder om at lave loops og andre tricks).

For nogle dage siden samlede jeg de 10 bedste videoer, hvor der virkelig er brug for at bære fullface cykelhjelm. Dem kan du tage et kik på her.

Er du selv på jagt efter en fullface hjelm, så skal du huske på et par ting:

Vægten er vigtig. Uanset hvad vejer en fullface hjelm mere end andre typer hjelme, så her det ekstra vigtigt at være opmærksom på ikke at købe en hjelm som er for tung eller som sidder dårligt.

I mange hjelme kan du rykke rundt på polstringen i hjelmen, så du kan få den til at sidde så godt som muligt.
Hvis du har mulighed for at prøve nogle forskellige hjelme, så check om du har et godt udsyn eller ej. Typisk vil der være nogen hjelme der giver dig et bedre udsyn end andre.

At bruge fullface cykelhjelm til andre typer cykling som fx. landevejsløb opfattes af de fleste som noget man bare ikke gøre (så hold dig til at bruge fullface hjelm når du kører mountainbike).

Mountainbike cykelhjelme

Hvis du sammenligner hjelme til landevejscykling og mountainbike kørsel, så vil du med det samme opdage at hjelme til mountainbike kørsel har en lille skærm/skygge der går at grene og planter ikke rammer dig i ansigtet (ikke at det kan forhindres fuldstændigt, men den lille skærm gør en væsentlig forskel).

Derudover er mountainbike cykelhjelme ofte bedre ventilleret end almindelige cykelhjelme. Grunden til det er at MTB løb er hård træning som ofte foregår i områder med høj luftfugtighed (fx. er luftfugtigheden i skoven større end i det åbne terræn hvor der køres landevejscykling).

Mange mountainbike cyklehjelme er iøvrigt lidt mindre aerodynamiske end hjelme til landevejscykling og i nogle tilfælde også lidt tungere. Grunden til det er, at det ved mountainbike kørsel ikke kun gælder om at køre stærkt (selvom det selvfølgelig også er en del af det, ikke mindst hvis du kører egentlige mountainbike løb).

Hvis du er ude i at købe en speciel mountainbike cykelhjelm, så bør du også overveje om du har brug for specielle mountainbike cykelsko etc. Og så skal du selvfølgelig glemme alt om at tage afsted ud på sporet uden hjelm, da det er sindsygt farligt.

Racercykelhjelme

Det vigtigste ved racercykelhjelme er at de vejer mindre end de fleste andre cykelhjelme (helt ned til ca. 200 g), samt at de har en bedre ventilation. For når der skal trædes igennem, så er det vigtigt at kunne slippe af med varmen i en fart, så du ikke overopheder og din performance styrtdykker.

Racercykelhjelme har en kedlig tendens til at være en del dyrere end mange andre cykelhjelme. De fleste modeller koster op omkring 1000,-, dvs. en hel del mere end de helt billige hjelme der koster ca. 200,-.

Racercykelhjelme kaldes sometider for landevejshjelme.

En særlig form for racercykelhjelme er de super aerodynamiske enkeltstartshjelme, der dog kun kan anbefales hvis du er en virkelig seriøs cykelentusiast eller triathlet.

Skaterhjelme

Som du måske har bemærket, så kan du få skaterhjelme i en masse forskellige farver og designs (selv har jeg en helt sort skaterhjelm). Men selvom mange af hjelmene er beregnet til børn, så er der flere der mener at skaterhjelme er et dårligt valg til mindre børn.

Årsagen til flere tænker sådan er, at det er sværere at indstille en skaterhjelm end en almindelig cykelhjelm. At den er sværere at indstilles skyldes den er formstøbt i nakken, så den er sværere at få til at sidde til og strammet korrekt vha. hjelmens stropper.

En andet problem med skaterhjelme er at de er tungere end de fleste almindelige cykelhjelme. Skaterhjelme giver heller ikke den samme ventilation som almindelige cykelhjelme, hvorved de hurtigere bliver varmere og mindre komfortable at have på.

Som jeg skrev før, så har jeg selv en sort BMX hjelm/skaterhjelm – selvom jeg måske burde anbefale at du køber en almindelige cykelhjelm frem for en skaterhjelm. Selv synes jeg dog ikke min hjelm er specielt ukomfortabel – og derudover kører jeg som sagt mest mindre ture på op til 30-40 min. da vi bor midt i København (havde jeg tilgengæld siddet på en racer og trådt igennem i længere tid, så havde tingene nok forholdt sig anderledes og så var jeg nok gået efter en racercykelhjelm i stedet).

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*