Løbehjul for begyndere – alt hvad du skal vide om løbehjul

Gennem de seneste år er det blevet mere og mere populært at køre på løbehjul, så det ikke længere kun er entusiaster der bruger løbehjulene til at lave tricks. I dag er der også masser af almindelige børn og voksne der bruger dem til transport – og til at lave tricks på samme måde som hvis de kørte på skateboard.

Afhængig af hvor langt du skal køre og hvor du kører, så kan du overveje at bruge et løbehjul som alternativ til cyklen. Det gælder ikke mindst hvis du gerne vil kombinere transport med bus og tog, hvor du nemt kan tage et sammenklappet løbehjul med.

Løbehjul til transport, tricks og stunts

Når du skal købe et løbehjul, så skal du starte med at gøre op med dig selv hvad det skal bruges til. Har du brug for et løbehjul til transport eller skal det bruges til at lave tricks med?

Hvis du skal bruge løbehjulet til tricks og stunts, så kan du ligeså godt købe et solidt trick løbehjul fra starten af. De billige løbehjul duer ikke til noget som helst hvis du skal lave tricks, da de simpelthen ikke holder til at blive hærget på ramper o.lign.

Du skal derfor regne med at give mindst 1.000 kr for dit nye løbehjul, hvis du skal bruge det til tricks og stunts. Skal du bruge det til transport, så kan du godt nøjes med en model der koster under 1.000 kr (og evt. kan du overveje et løbehjul med store hjul, da de mere behagelige at køre på og hurtigere end de mere udbredte løbehjul med små hjul).

Overvej at starte med et billigt løbehjul

Billigt trick løbehjulInden du køber et dyrt løbehjul, så er det en god ide at checke om interessen for at køre på løbehjul virkelig er der eller ej. For forsvinder interessen efter nogle få uger, så er det ærgeligt at have brændt 1000 kr eller mere af på et vildt trick løbehjul.

Er du ikke sikker på interessen er der, så bør du derfor starte med at købe et billigere løbehjul eller at låne et løbehjul. Og så vente med den dyrere model til du er sikker i din sag og ved at du er 100% interesseret i at køre på løbehjul.

Afhængigt af hvilken model du køber og hvor meget du giver for den, så kan det være du kan udskifte dele på løbehjulet og på den måde opbygge dit eget personlige løbehjul.

Du kan også vælge fra starten af at bygge dit eget løbehjul op ad enkeltdele, hvilket kaldes et “custom” løbehjul (modsat et “complete” løbehjul hvor alle delene er der fra starten af).

Uanset hvilken type løbehjul du går efter, så skal du undgå de helt billige modeller. Køber du et for billigt løbehjul, så kan du nemlig risikerer at det knækker ligesom Bilka løbehjulet gjorde det i Politikens test af løbehjul (denne test fandt iøvrigt frem til at et Razor løbehjul til 799,- var det bedste valg).

Sikkerheden er vigtig

Når du kører på løbehjul så er sikkerheden selvfølgelig vigtig. For det duer jo ikke at du kommer til skade når du kører på dit nye løbehjul.

Her er derfor nogle ting som du skal se efter ifbm. at du skal vælge dit nye løbehjul:

 • Er der nogen skarpe kanter som du kan skære dig på eller rive dig på? Og er der nogen hasper el.lign. som dit tøj kan hænge fast i?
 • Hvis løbehjulet kan klappes sammen, er mekanismen så solid nok så den ikke klapper sammen mens du kører på det (det gælder ikke mindst hvis du skal lave tricks og stunts, hvilket er grunden til de fleste trick løbehjul ikke kan klappes sammen).
 • Er løbehjulet solidt nok, så styret ikke kan bøje etc. (vores første løbehjul blev købt i Thailand og det holdt ikke mere end et par uger før styret bøjede i hænderne på en 5-årig…)
 • Kan løbehjulet bære din vægt. Mange billige løbehjul kan fx. kun holde til en vægt på 50 kg, mens de mere kraftige modeller i ordentlig kvalitet typisk kan holde til en vægt på 100 kg (check hvad der står på løbehjulet).

Ifht. sikkerheden så bør du overveje om det er nødvendigt at løbehjulet kan klappes sammen eller ej. Vi har selv to piger med hver deres løbehjul og det kan tælles på en hånd hvor mange gange de har været klappet sammen.

Uanset hvilket løbehjul du vælger, så bør du køre med hjelm så du ikke kommer unødigt til skade når du falder (hvis du begynder at lave tricks, så vil du falde før eller siden).

Headsæt, hjul og kuglelejer

Trick løbehjulHvis løbehjulet skal bruges til trick, så skal du sikre dig at headsættet kan vedligholdes (headsættet er der hvor styret er monteret). Det betyder at headsættet kan strammes hvis det bliver løst og at det kan udskiftes hvis det er helt galt.

Kan headsættet ikke udskiftes, så risikerer du at det bliver løst uden du kan gøre noget ved det. I så fald vil du opleve slør i styret, hvilket gør løbehjulet sværere at styre og medfører at du ikke lave ordentlige tricks.

Mht. hjulene så kan du overveje om der er brug for hjul med nylonkerne eller almuniumskerne. Hjul med nylonkerne er lettere end hjul med aluminiumskerne, men tilgengæld er de ikke så holdbare og derfor ikke så brugbare til fx. hop. Modsat er hjul med aluminumskerne hårdere og kan holde til mere, så du bedre kan tillade dig at bruge dem til tricks og stunts.

Mht. kuglelejer, så er det lettere at skifte dem på hjul med nylonkerne end det er på hjul med aluminiumskerne.

Er der problemer med hjul eller kuglelejer på dit løbehjul, så skal du iøvrigt lægge mærke til at de to ting næsten altid sælges som to seperate reservedele.

Vedligeholdelse af dit løbehjul

Til sidst er her nogle tips til hvordan du passer bedst på dit løbehjul:

 • Du skal undgå at køre når det er vådt i vejret.
 • Du skal lade være med at køre i grus, sand o.lign.
 • Du skal opbevare løbehjulet tørt og ikke lade det flyde i haven, etc.
 • Du skal fjerne sand, snavs, etc. fra samlinger og led.
 • Du skal jævnligt efterspænde møtrikker, skruer etc.

Derudover er det en god ide at bruge bremsen med måde. Bremsen du tit hårdt op ved at blokere hjulet, så opstår der de såkaldte “flat spots”. Dvs. at hjulet slides mere eller mindre firkantet, så det bliver umuligt at køre på.

Mange forskellige typer løbehjul

Udover de almindelige løbehjul, så findes der en masse forskellige andre slags løbehjul. Mest kendt er trick løbehjul, men du kan også overveje nogle af disse typer løbehjul:

 • 3 hjulede løbehjul – mest til små børn der er ved at lære at holde balancen.
 • Benzin løbehjul – til når der virkelig skal fart på, helt op til 60 km/t.
 • El løbehjul – med elektrisk motor, så du kan køre op til 40 km/t.
 • Løbehjul med gnister – til børn der gerne vil lave gnister m.m. når de kører.
 • Løbehjul med store hjul – hvis du vil køre hurtigere og er ligeglad med tricks og stunts.
 • Løbehjul til voksne – kraftigere løbehjul til voksne kørere.
 • Stunt løbehjul – en anden betegnelse for trick løbehjul.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*