Løbehjul guide – gnister, lys, motor, trick og transport

Udover de helt almindelige løbehjul som du ser allevegne, så findes der en sjat andre typer løbehjul som det er værd at kigge nærmere på. For uanset hvad du skal bruge dit løbehjul til, så kan det være du har mere gavn af en anden type end det helt almindelige løbehjul (og det uanset om du skal bruge dit nye løbehjul til transport eller til at lave trick på).

3 hjulede løbehjul

Et 3 hjulet løbehjul kan være en god måde for børn at vænne sig til at køre på løbehjul. Det er nemlig nemmere at holde balancen på denne type løbehjul fremfor almindelige løbehjul.

Tilgengæld kan 3 hjulede løbehjul ikke køre så stærkt og det er heller ikke ligetil at lave tricks på dem.

Vores yngste barn fik på et tidspunkt et 3 hjulet løbehjul, hvilket hun ikke synes var så sejt som storesøsteres løbehjul med 2 hjul. Det blev derfor hurtigt udskiftet med et “rigtigt” løbehjul.

Så hvis du overvejer et 3 hjulet løbehjul, så er det værd at checke om det er det dit barn ønsker sig eller om du hellere skal købe et rigtigt løbehjul fra starten af.

Derudover er det også værd at huske på, at 3 hjulede løbehjul slet ikke duer til at lave tricks på.

Benzin løbehjul

Hvis der virkelig skal fart på dit løbehjul, så skal du have fat i et benzin løbehjul. Dvs. et løbehjul hvor der er monteret en ordentlig benzin motor og et gashåndtag ligesom på en knallert.

De hurtigste benzin løbehjul kan køre op mod 60 km/t, hvilket er hurtigere end de mere udbredte el løbehjul der typisk kun kan komme op på 40 km/t.

Som udgangspunkt er benzin løbehjul ikke bygget til at lave tricks på, men det stopper selvfølgelig ikke alle fra at køre race på dem og lave et par hop eller tre.

Fordi der kan komme så meget tryk på benzin løbehjul, så er det forbudt at bruge dem på offentlig vej. Du er derfor begrænset til at køre på bane ligesom på videoen herover, på din egen grund, etc.

Selv forstår jeg ikke helt hvorfor man ikke må køre på løbehjul med motor på offentlig vej, da det jo er tilladt fx. at køre på knallert.

Uanset hvor du kører, så er det vigtigt at sikkerheden er i orden. Det betyder at du skal købe et ordentligt benzin løbehjul fra starten af der ikke pludselig knækker i stellet, etc., at du skal passe på dig selv og at du skal bruge hjelm hele tiden.

Et godt benzin løbehjul koster rask væk 3.000-4.000 kr. Udover prisen, så skal ud også være opmærksom på at mange benzin løbehjul kræver noget mekanisk snilde. Det gælder ikke mindst de modeller der ikke er samlet fra starten af (uanset om det er samlet eller ej, så skal du huske på at løbehjulet også skal vedligeholdes efterfølgende).

Som alternativ til et benzin løbehjul, så kan du overveje et el løbehjul. Et sådan løbehjul kræver ikke den samme mekaniske snilde og det er også billigere (typisk fra 2.000 kr og op hvis du skal købe kvalitet).

El løbehjul

Hvis du skal langt eller gerne vil spare på kræfterne, så kan du overveje at købe et elektrisk løbehjul. Dvs. et løbehjul der har en el motor der giver fremdrift, så du ikke behøver selv at gøre noget (i modsætning til elcykler, hvor du blot får hjælp til at træde i pedalerne).

De fleste el løbehjul er til voksne, men der findes også enkelte modeller til børn. Problemet ved el løbehjul til børn er dog, at de ikke kan holde til så meget som almindelige løbehjul.

Det betyder at du ikke kan lave så mange tricks og stunts på et el løbehjul, hvilket ikke mindst blandt børn kan være et problem (der er tendens til børn hærger deres løbehjul ret voldsomt, hvilket de billige løbehjul og el løbehjul ikke altid kan holde til).

Så skal du ud og køre på rampe, etc., så bør du overveje at gå efter et rigtigt trick løbehjul fremfor et el løbehjul.

De hurtigste el løbehjul kan køre 40 km/t, hvilket desværre betyder at det iflg. Trafikstyrelsen heller ikke er tilladt at bruge dem på offentlig vej (ligesom benzin løbehjulene ovenfor).

Køber du et el løbehjul, så er du derfor begrænset til at køre rundt på din egen grund, på campingpladsen og lignende steder.

Ligesom med andre typer løbehjul, så er det vigtigt at købe kvalitet fra starten af. Du kan sagtens finde flere modeller der virker rigtig billige, men som ikke holder ret længe.

Mit udgangspunkt er derfor, at et ordentligt el løbehjul koster fra 2.000 kr og op (mens et ordentligt trick løbehjul fx. koster fra 1.000 kr og op).

Løbehjul med gnister

Skal du have et lidt sejere løbehjul, så kan du købe et løbehjul med gnister. At der er gnister betyder helt konkret at du kan træde ned på en pedal bag bremsen (kaldet en “spark bar”), så et gnistmodul slæder mod jorden og laver gnister.

De fleste løbehjul med gnister er født med gnist-modul. Derudover kan du købe løse gnist-moduler, så du kan udskifte moduler der er blevet slidt op (hvilket de bliver overraskende hurtigt).

Løbehjul med LED lys

Udover gnister, så kan du også finde løbehjul med led-lys. Ikke ligefrem noget der vækker opsigt i dagslys, men kører du om aftenen så kan det set fedt ud.

Læg dog mærke til at de rigtige løbehjul til tricks og stunts ikke har hverken gnister eller lys. Begge dele er mest for børn og ikke noget som seriøse kørere går op i.

Jeg har derfor endnu til gode at finde nogle løbehjul til voksne med gnister og lys.

Men det betyder ikke at du ikke kan finde glimrende løbehjul med gnister. Det kan du bestemt, men du skal være villig til at betale lidt ekstra for det.

Jeg er selv kommet frem til at du skal af med 500-600 kr for at få et godt gnist løbehjul fra en kvalitetsproducent som fx. Razor.

Løbehjul med store hjul

Alt afhængig af hvad du skal bruge dit løbehjul til, så kan det være en fordel at købe et med store hjul. Køber du et løbehjul emd store hjul, så generer det dig nemlig mindre at køre over huller og ujævnheder i vejen.

Du kan også køre hurtigere på et løbehjul med store hjul end på et af de mere udbredte løbehjul med små hjul.

Det betyder at et løbehjul med store hjul er en fordel, hvis du først og fremmest skal bruge det til transport.

Ulempen ved et løbehjul med store hjul er, at det ikke er så godt til at lave tricks og stunts, da der ikke er den samme kontrol over det som hvis det havde haft små hjul.

Skal du lave tricks, så er du med andre ord bedre tjent med at købe et rigtigt trick løbehjul.

Løbehjul med store hjul er billigere end løbehjul til tricks. Grunden til det er at de ikke behøver være helt så solide, da de sjældent hærges på samme måde som de løbehjul der er bygget til hop og kørsel på rampe.

De fleste store hjul er massive, men du kan også købe løbehjul med lufthjul. Køber du et løbehjul med lufthjul så kan du køre stærkere, men tilgengæld bliver løbehjulet tungere og ofte kan det ikke klappes sammen (hvilket ellers kan være en fordel hvis du fx. skal have det med i toget).

Er det et barn der skal have løbehjulet, så bør du overveje om det er det rigtige at købe et løbehjul med store hjul. Især drengene vil nemlig hurtigt begynde at bruge deres løbehjul til tricks og stunts, hvilket løbehjul med store hjul som sagt ikke er bygget til.

Løbehjul til voksne

De fleste løbehjul er bygget til børn, men du kan bestemt også finde en del modeller til voksne. Kendetegnet ved løbehjul til voksne er selvfølgelig at de er større og at de kan holde til en tungere person (typisk op til 100 kg, mens løbehjul til børn typisk kan holde til op til 50 kg).

Ligesom ved løbehjul til børn, så skal du fra starten af gøre op med dig selv hvad du skal bruge løbehjulet til. Skal det bruges til transport, så kan du overveje et løbehjul med store hjul. Og skal du bruges til tricks, så kan du overveje et rigtigt trick løbehjul.

Det er først og fremmest mht. tricks og stunts, at det vigtigt at du køber et løbehjul der er beregnet til at blivet hærget på ramper, etc.

Almindelige løbehjul kan simplethen ikke holde til at bliver brugt til tricks og stunts.

Skal du derimod bruge løbehjulet til transport, så er det ikke afgørende om der er store hjul eller ej (fordelen ved store hjul er at huller og ujævnheder i vejen ikke genrere så meget og at du kan køre hurtigere end hvis løbehjulet har små hjul).

Ifht. transport er det tilgengæld en fordel at løbehjulet kan klappes sammen, så du let kan have det med i toget etc. (det er de færreste trick løbehjul der kan klappes sammen, da det giver et svagt punkt der kan bryde sammen mens du laver tricks).

Inden du køber et løbehjul til dig selv, så kan det være en god ide at låne børnenes løbehjul for at se om det overhovedet er noget for dig eller ej.

Når du låner børnenes løbehjul, så skal du huske at være opmærksom på om det kan bære dig eller ej. For du bliver næppe særligt populær hvis børnenes løbehjul knækker under dig.

Synes du stadig det en god ide, så er det bare at få købt et løbehjul. Ikke mindst når du tager i betragtning at det kan være et alternativ til cyklen (det gælder især hvis du ikke har så meget du skal have med når kører på løbehjulet og du ikke forventer at kunne bruge det til indkøb).

Jeg har selv set voksne tage løbehjul med i bussen klappet sammen. Og så folde det ud når de står af, så de kan køre det sidste stykke hjem eller på arbejde. Det ville de ikke kunne have gjort, hvis de havde valgt at købe på cykel fremfor på løbehjul.

Stunt løbehjul

Den mest almindelige betegnelse for løbehjul til at lave tricks og stunts med er trick løbehjul, men der er også nogle der kalder denne type løbehjul for stunt løbehjul.

Kendetegnet ved stunt løbehjul er at de er mere solide end almindelige løbehjul. De kan typisk ikke klappes sammen og styret kan heller ikke justeres, så der ikke er de samme svage punkter som der er på almindelige løbehjul.

Fordi de skal kunne holde til noget, så koster et godt stunt løbehjul typisk på den forkerte side af 1.000 kr. Du kan ikke forvente at finde et løbehjul til holder til tricks og stunts til under 1.000 kr (faktisk er det farligt at købe et for billigt løbehjul, da de simplethen kan knække i styret mens du kører på dem m.m.).

Da et godt stunt løbehjul koster kassen, så er det en god ide at købe en model hvor de forskellige dele kan udskiftes. På den måde er du nemlig forberedt hvis der skal udskiftes en del der er gået i stykker – eller hvis du vil forbedre dit løbehjul med nye og bedre hjul, etc.

Hvis du ønsker det, så kan du faktisk købe dit løbehjul i enkeltdele og selv samle det. Dette kaldes at lave et “custom” løbehjul.

Medmindre du ønsker noget helt specielt, så kan det dog sjældent betale sig at købe et løbehjul på den måde. Det er næsten altid billigere at købe et “complete” sæt, dvs. et løbehjul hvor det hele følger med fra starten af.

Skal du lave tricks og stunts på dit løbehjul, så er det vigtigt at sikkerheden er i orden. Det betyder ikke kun at du køber et løbehjul af god kvalitet, men også at du husker at passe på dig selv og køre med hjelm hele tiden.

I min forrige artikel om løbehjul kan du læse mere om sikkerhed og vedligeholdelse af løbehjul.

Trick løbehjul

Et trick løbehjul er en bestemt type løbehjul, der er ekstra solidt så det kan holde til at du laver tricks og stunts.

Skal du lave tricks, så er det vigtigt at du går efter denne type løbehjul fremfor et almindeligt løbehjul. Almindelige løbehjul kan nemlig ikke holde til mosten hvis du skal køre på rampe, etc. (så alle de billige løbehjul til under 300-400 kr er udelukket fra starten af).

Når du køber et trick løbehjul, så er det vigtigt at du går efter kvalitet fra starten af. Det betyder at du næppe slipper med at betale under 1.000 kr, hvis du vil have et løbehjul der kan tåle at blive hærget (og hærget vil dit trick løbehjul helt sikkert blive).

Der er nemlig en tendens til at de helt billige løbehjul kun holder til transport – eller at de slet ikke holder til noget som helst, hvilket vi selv oplevede med vores første løbehjul, der kun holdt et par uger før det bøjede i styret.

Hvis du kigger grundigt på et trick løbehjul, så kan du se at svage punkter på et almindeligt løbehjul er blevet fjernet. Det betyder at trick løbehjul ikke kan justeres i højde eller klappes sammen, samt at de i det hele taget er mere solidt bygget.

Når du skal vælge trick løbehjul, så er det en fordel hvis du køber en model hvor enkeltdelene kan udskiftes. På den måde kan du udskifte dele der står af undervejs eller dele som du gerne vil forbedre.

At delene kan udskiftes enkeltvis betyder selvfølgelig at du kan vælge at bygge dit løbehjul op ad enkeltdele fra starten af (hvilket kaldes “custom”). Det kan dog sjældent betale sig, da det er billigere at købe et komplet løbehjul på en gang (hvilket kaldes “complete”).

Når du kører, så skal du være opmærksom på at sikkerheden er i orden. Det betyder at løbehjulet ikke har nogen skarpe kanter, at det kan bære din vægt m.m., samt at du husker at bruge hjelm hele tiden.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*