Racercykel for begyndere – køb og vedligeholdelse af racercykler

Racercyklen er den ultimative cykel, hvis man søger fart på landevejen. Racercyklen er et godt værktøj til at give køreglæde og fart. Cyklen er opbygget af enten kulfiber (carbon) eller aluminium, som giver cyklen en let vægt og gerne et aerodynamisk design, som sikrer at turen på landevejen kommer til at foregå i lidt højere fart.

Racercyklen til begynderen

Hvis du vil ud på landevejen og begynde med landevejscykling, så er det vigtigt at finde den helt rigtige begyndercykel. Ved en begynder racer er det ikke så vigtigt, om cyklen er let eller aerodynamisk. Som begynder cykel er bedst at lede efter en cykel i aluminium, som er i den lidt billigere ende af skalaen, og som kan tåle lidt af hvert mht. vejr. Det, der er vigtigt, når man køber sin racercykel, er, at cyklen passer helt perfekt i størrelse.

Der er ingen grund til at bruge en hel masse penge på at købe en cykel, der er let eller aerodynamisk og er toppen af poppen, hvis man efter lidt tid finder ud af, at cykling egentlig ikke var sagen. Derfor er det vigtigste begynderråd, at man finder en cykel til relativt små penge, som helt sikkert passer – sådan får man den bedste oplevelse ud af turen.

Vedligeholdelse af racercyklen

Det er meget vigtigt, at cyklen bliver rigtig godt vedligeholdt. Landevejene kan være beskidte og våde, og alt efter årstiden kan også is, sne og salt findes på vejen. Det er ikke godt for cyklen, da skidt kan påvirke levetiden på sliddelene på cyklen. Om vinteren, når vejen er saltet, er det meget vigtigt at vaske sin cykel efter hver tur, da salt er noget af det værste cyklen kan blive udsat for. Det slider rigtig meget på cyklen.

Derfor kommer 5 gode vedligeholdelsesråd til dig, der vil have en velholdt racercykel:

  • Køb et godt børstesæt til rengøring af cyklen: Børsterne er en meget vigtig del af vedligeholdelsen, da børsterne kan fås i forskellige former, som kan nå ind i alle de små kroge, hvor det er vigtigt at få skidtet ud. Et børstesæt kan findes i diverse cykelforretninger eller på internettet, hvor et ganske godt børstesæt vil kunne findes til højest 150 kroner. Og et børstesæt holder meget længe, og forlænger levetiden for din dyre racercykel.
  • Timing for rengøring af cyklen: Det er også vigtigt at vide, hvornår man burde rengøre cyklen. I en travl hverdag kan det være svært at rengøre cyklen dagligt. Man kan stadig have en velholdt cykel, hvis man blot rengører cyklen ugentligt, hvis der har været tøre veje hele ugen, men i tilfælde af våde veje eller beskidte veje, er en cykelrengøring en nødvendighed efter hver tur.
  • Uden olie og fedt dur helten ikk’: Det tredje vedligelholdelsesråd handler om smøring af racercyklen. Der sidder meget dyre sliddele og gearkomponenter på en racercykel, som man helst vil give en lang levetid. Derfor er det en god idé at smøre sin kæde, bag- og forskifter samt bremserne (ikke selve bremsegummiet, men bremsekloens bevægelige dele) dagligt. Det kan også betale sig at skaffe sig det helt rigtige kædeolie og det rigtige spray olie til gearkomponenterne, som cykelforretningen kan skaffe til en overkommelig pris.
  • Affedtningsmiddel til kæden er en vinder: Det kan betale sig at købe affedtningsmiddel til kæden, fordi kæden er en sliddel, som er svær at vedligeholde. Kæden opsamler meget skidt, da skidt er nemt om at hænge i pga. olien. Derfor: når man rengører sin cykel vil det være godt at smøre kæden ind i affedtningsmiddel – på den måde vil kæden blive så god som ny ved hver cykelvask. Og vigtigst af alt: undgå petroleum – brug affedtningsmiddel til kæden. Det virker bedre, er billigere og miljøvenligt i modsætning til petroleum.
  • Skift sliddele med jævne mellemrum: Sidste råd handler om udskiftning af sliddele. En tommelfingerregel er, at man skal skifte kæden hver 3. måned, da man på den måde skåner kassetten og pulleyhjulene, som trækker kæden. En kæde, der er slidt, vil slide mere på de andre dele, der berører kæden. Kassette, pulleyhjul og kranksæt kan derimod holde et års tid, men bør også udskiftes hvert år. Man kan med jævne mellemrum holde øje med ”tænderne” på tandhjulene og se om de er slidt ned.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*